Skip to content Skip to navigation
Novi Brend

ISTRAŽIVANJE I INOVACIJE

Bezbednost

Od šezdesetih godina prošlog veka, Fiat istražuje i razvija savremene sisteme, koji se ugrađuju u sve automobile.

Potpuna sigurnost
Nastojeći da kontinuirano povećava bezbedost putnika, Fiat je pokrenuo projekat „potpuna sigurnost“, u okviru kog se sprovode mnogobrojna istraživanja u Centru Bezbednosti.

Svi testovi i istraživanja, od testova sudara i pojedinačnih komponenti, vode ka realizaciji najmodernijih sistema i uređaja, na svim modelima automobila. Imperativ Fiat-a je unapređenje komfora u vožnji, uz stabilnost i zaštitu na putevima.

Centro Sicurezza
Otvoren davne 1976. godine, Centro Sicurezza danas predstavlja jedan od najbolje opremljenih centara u automobilskoj industriji. Od ukupno osam staza, Centro Sicurezza poseduje dve, trenutno najduže i najbrže staze na svetu, na kojima se dostiže brzina udara od 140 km/h. Centar sprovodi istraživanja različitih tipova sudara. Pored velikog broja staza za testiranje, Centro Sicurezza poseduje impresivnu opremu za sprovođenje dinamičkih i statičkih testova na komponentama vozila i različite laboratorije koje vrše autonomna istraživanja. Svi testovi se snimaju specijalnim instrumentima, koji omogućavaju dublje analize.

Preventivna bezbednost
Senzor za kišu automatski uključuje brisače i kontroliše njihovu brzinu u zavisnosti od jačine kiše. Ponoćni senzor omogućava dodatnu sigurnost pri smanjenoj količini svetla. Zahvaljujući senzoru koji otkriva varijacije u intenzitetu svetlosti, farovi se automatski uključuju. Isti senzor prati jačinu svetlosti i u pravcu u kome se automobil kreće i uključuje farove pri ulasku u tunel. Ukoliko senzor ne funkcioniše, kontrolna tabla signalizira kvar.

Senzori parkiranja se aktiviraju svaki put kad automobil pođe unazad, a specijalni zvučni signal upozorava na prisustvo prepreke iza automobila, koju vozač ne može da vidi.

Aktivna bezbednost
ESP je sofisticirani program elektronske stabilnosti koji povećava kontrolu nad vozilom, u situacijama kada je ugrožena stabilnost automobila. ESP prati stepen prijanjanja guma na površinu puta i u slučaju zanošenja uključuje se kako bi automobil zadržao zadatu putanju i potpunu stabilnost.
ABS sa EBD ispravljačem sile kočnice je aktivan senzor koji sprečava blokadu točkova i omogućava vozaču da zadrži kontrolu, čak i u slučajevima opasnosti. EBD sistem podjednako raspoređuje kočenje na sva četiri točka i na taj način sprečava blokiranje zadnjih točkova.

Pasivna bezbednost
I na polju pasivne bezbednosti Fiat tehnologija nudi seriju uređaja koji obezbeđuju potrebnu zaštitu putnika. Među ove uređaje spadaju prednji jastuci sa dvostepenim aktiviranjem i jastuci sa strane i na prozorima. Jastuke aktivira centralna kontrolna jedinica u zavisnosti od intenziteta kočenja i udara. Dodatni uređaji koji se brinu o bezbednosti putnika u automobilu su prednji sigurnosni pojasevi sa spojnicom i limiterom opterećenja, kao i zadnji sigurnosni pojasevi koji se spajaju na tri mesta. Šasija automobila ima kapacitet velikog opterećenja i putničku kabinu programiranu za deformaciju, koja optimalno umanjuje moguće povrede putnika na taj način.

Komfor

Fiat-ovi automobili prepoznatljivi su po besprekornom stilu, ali i mnogim funkcijama koje omogućavaju svakom vozaču i putniku prijatnu vožnju. Lako podesivi volan, kao i ergonomska sedišta jednostavno prilagodljiva po visini i širini, deo su bogate Fiat-ove ponude.

Pojedini modeli imaju Blue&Me™ sistem, koji pruža mogućnost telefoniranja, slušanja muzike, kao i lakše navigacije bez sklanjanja ruku sa volana. Zahvaljujući enterijeru koji spaja funkcionalnost i najviše estetske standarde, putovanja u Fiat-ovim automobilima predstavljaju zadovoljstvo.

Motori i sistemi prenosa

Motori

Inovacije u primeni Multi Air benzinskih motora karakteriše izuzetno niska potrošnja goriva, kao i striktno poštovanje Euro 5 standarda u vezi sa emisijom izduvnih gasova. Posebno je interesantna najnaprednija druga generacija Common Rail motora, koji poseduje odlične performanse, a zahvaljujući DPF filteru za fine čestice koji se ugrađuju u ovaj model, emisija štetnih gasova smanjena je na minimum.


Menjači – stepen prenosa

Petostepeni i šestostepeni menjači omogućavaju ekonomičnost u vožnji i smanjuju emisiju štetnih gasova. Pojedini modeli poseduju šestostepeni menjač sa dužim hodom, koji doprinosi ekonomičnosti i eleganciji, ali i smanjenju emisije ugljendioksida. Dualogic menjač sa pet i šest brzina poseduje opcije za brzo prilagođavanje uslovima u saobraćaju, kao i mogućnost prelaska iz manuelnog u automatski režim. Dualogic poboljšava potrošnju goriva pri vožnji u ekonomskom režimu i čini da vožnja u gradu bude uživanje.